Friday, 5 December 2014

Sample Paper : Class- XII Sub - English






HSC English Question paper with solutions.

Q1. (A) Read the following passage and answer the following questions. (11 marks)



Michael Dell has always been fond of saying, "If you think you have a good idea, try it!" And today, at 29, he has discovered the power of another good idea that has helped him rise in just a few years from teen to tycoon. He has become the fourth-largest manufacturer of personal computers in America and the youngest man ever to head a Fortune 500 corporation.
Growing up in Houston, Michael and his two brothers were imbued by their parents with the desire to learn and the drive to work hard. Even so, stories about the middle boy began to be told early.

Like the time a saleswoman came asking to speak to "Mr. Michael Dell" about his getting a high-school equivalency diploma. Moments later, eight-year-old Michael was explaining that he thought it might be a good idea to get high school out of the way.

A few years later Michael had another good idea, to trade stamps by advertising in stamp magazines. With the $ 2000 profit he made, he bought his first personal
computer. Then he took it apart to figure out how it worked.

In high school Michael had a job selling subscriptions to the Houston Post. Newlyweds, so he figured, were the best prospects, so he hired friends to copy the
names and addresses of recent recipients of marriage licenses. These he entered into his computer, then sent a personalized letter offering each couple a free
two-week subscription.

This time Dell made $18 000 and bought a BMW. The car salesman was flabbergasted when the 17-year-old paid cash.

Questions

1. When did Michael discover the power of good idea? (1)
Answer: at 29
2. State whether the following statements are true or false. (2)
i. In high school, Michael had a job of selling newspaper subscriptions. (True)
ii. At 29, Dell bought an expensive BMW car. (False)
3. How did Michael succeed in selling computers? (2)
Answer: He figured out that newlyweds were the best prospects, so he hired friends to copy the
names and addresses of recent recipients of marriage licenses. These he entered into his computer, then sent a personalized letter offering each couple a free two-week subscription.
4. What does Dell fondly say about any good idea? (2)
Answer: Dell has always been fond of saying, "If you think you have a good idea, try it!" about any good idea.
5. Do as directed: (3)
1. It might be a good idea to get high school out of the way.
(Make the sentence more certain)
Ans: It will be a good idea to get high school out of the way.
2. Newlyweds were the best prospects. (Begin the sentence with "The best prospects.....)

Answer: The best prospects were the newlyweds.

3.This time Dell made $18 000 and bought a BMW. (Rewrite as simple sentence.)
Ans: This time making $18 000 Dell bought a BMW.

6. Write the noun forms of 1.advertising 2. explaining
Ans: 1.advertisement 2. explanation

B. Grammar:


Do as directed: (4 marks)

1. Multani mitti takes its name from a place in Pakistan. (Rewrite using the Present perfect tense.)
Multani mitti has taken its name from a place in Pakistan.

2. He was unable to see their act. (Rewrite using ‘could’)
He could not see their act.
3. I’d see you and run to get in your path. (Rewrite using ‘used to’)
I used to see you and run to get in your path.

4. He’d need a massive home library. (Add a question tag.)
He’d need a massive home library, wouldn’t he?



Q2 (A) : Read the following passage and answer the questions: (11)


Today 40,000 children die each day around the world from hunger – related diseases. In a poverty – free world, no children would die of such causes.

Everybody in every part of the globe would have access to education and health – care services because he or she would be able to afford them. Unlike today,
the state would not be required to provide free or subsidized health – care or schooling.
All state organizations created to provide free or subsidized services for the poor would no longer be required and could be done away with.
Thus, no need to welfare, or local welfare agencies, or the national welfare department. No need for hand – outs, no sup – kitchens, no food stamps, no free schools, no free hospital care, no begging in the streets.
State – run safety – net programme would have no rationale for existence because no one would live on charity any more. State – run social security programmes, income – support programmes would be unnecessary.Social structures in a poverty – free world would, of course, be quite different from those that exist in a poverty – ridden world. But nobody would be at the mercy of anyone else, and that is what would make all the difference between a world without poverty and one riddled with it.
Finally, a poverty – free world would be economically much stronger and far more stable than the world today.
Questions:
1. State whether the following sentences are true or false. (1)
(i) Today 25,000 children die daily around the world from hunger related diseases. (False)
(ii) Finally, a poverty – free world would he economically less stronger and far more stable than the world today. (False)
2. How would everybody in every part of the globe have access to education and health? (2)
Answer: In poverty free world everybody would be able to afford education and health. Unlike today,
the state would not be required to provide free or subsidized health – care or schooling.
3. What ,according to the writer, would be the difference between a world without poverty and one riddled with it? (2)
Answer: All state organizations created to provide free or subsidized services for the poor would no longer be required. Thus, no need for welfare, or local welfare agencies, or the national welfare department.Social structures in a poverty – free world would, be quite different from those that exist in a poverty – ridden world. But in that world nobody would have mercy on anyone and it would make all the difference between a world without poverty and one riddled with it.
4. What would you suggest to make the world poverty free? (2)
Answer: Employment to all made necessary.Vocational education should be boosted.Curroption be root out.Right to work should be implemented like right to information and right to food.
5. Do as directed: (3)

(i) It became too dark to read easily.(remove 'too')
Ans. It became so dark that one could not read easily.
(ii) I do not remember. (Make it affirmative)
Ans. I fail to remember.
(iii) They always come in time. (add a question tag)
Ans. They always come in time, don’t they?

6.Give noun forms of the following adding suffixes. (1)
a. Enjoy b. prefer
Answer:a. Enjoyment b. preference
B. Note – making (4 marks)

Draw Tree Diagram with the help of following points.
A Tissue may be defined as a group of cells having some shape, size, origin,
function and the same type of development. Tissues are basically classified into two groups namely, meristematic tissues, and
permanent tissues. Meristematic tissues are divided into two, these are position based and origin based. Permanent tissues are further
divided into two groups. They are simple tissues and complex tissues. On their basis of their position in the plant body meristematic tissues
are classified as aplicle – intercalary, and lateral. On the basis of origin, meristematic tissues are divided into 3 groups; they are
Pro – meristem, Primary – meristem and secondary – meristem. Simple tissues are classified into 3 groups, namely parenchyma, collechyma,
sclerenchyma, The two complex tissues are found in vascular plant. They are xylem and phloem.


<!-- englishwithmahure_main_AdSense4_468x60_as



Q3. (A) Read the following passage and answer the following questions. (11)



Once upon a time the animals decided they must do something heroic to meet the problems of a “new world” so they organized a school.
They had adopted an activity curriculum consisting of running, climbing, swimming and flying. To make it easier to
administer the curriculum, all the animals took all the subjects.
The duck was excellent in swimming. In fact, better than his instructor. But he made only passing grades in flying and was very poor in running.
Since he was slow in running, he had
to stay after school and also drop swimming in order to practice running. This was kept up until his webbed feet were badly worn and he was only average in swimming.
But average was acceptable in school so nobody worried about that, except the duck.
The rabbit started at the top of the class in running but had a nervous breakdown because of so much makeup work in swimming.
The squirrel was excellent in climbing until he developed frustration in the flying
class where his teacher made him start from the ground up instead of the treetop down. He also developed a “charlie horse” from overexertion and then got a C in
climbing and D in running.
The eagle was a problem child and was disciplined severely. In the climbing class, he beat all the others to the top of the tree but insisted on using his
own way to get there.
At the end of the year, an abnormal eel that could swim exceeding well and also run, climb and fly a little had the highest average and was valedictorian.
The prairie dogs stayed out of school and fought the tax levy because the administration would not add digging and burrowing to the curriculum. They
apprenticed their children to a badger and later joined the groundhogs and gophers to start a successful private school.
Does this fable have a moral?

Questions:

1. Why did the animals want to do something heroic? (1)


Answer: In order to meet the problems of the "new world" by doing something heroic.


2. What curriculum did the animal school consist ?(2)


ANS: The curriculum of animal school consist of running, climbing, swimming and flying.

3. Why were the duck's webbed feet so worn out? (2)


Answer: By doing practice in running, the duck's webbed feet worn out.

4. Do you like to learn in such a school? (2)

Ans:No, I do not like to learn in such a school.One can not learn all subjects.

5. Do as directed: (3)


1. They must do something heroic to meet the problems of a “new world”. (Replace the modal auxiliary with another indicating advice)

Answer. They should do something heroic to meet the problems of a “new world”.


2. The duck was excellent in swimming. (Rewrite as exclamatory sentence)


Ans. How excellent the duck was in swimming!


3. In the climbing class, he beat all the others to the top of the tree but insisted on using his
own way to get there. (Rewrite the sentence using 'though')




Ans. In the climbing class,though he beat all the others to the top of the tree, he insisted on using his
own way to get there.


6. Write the verb forms of i) instructor ii) successful 1


Ans. i) instruct ii) succeed

(B) Summary (4 marks)





Write a summary of the main findings of the survey. Give it a suitable title.


Answer: Summary


Real School


When animal started their school to meet the criteria requirement of new changing world, they face some problems.
When all animals are taught with same curriculum, the duck was excellent in swimming, but felt very difficult to get pass mark in running.
In case of rabbit he topped in running but he lost in swimming.
The squirrel was excellent in climbing until he developed frustration in the flying class.
The eagle was a problem child and was disciplined severely. At the end of the year, an abnormal eel that could swim exceedingly well
and also run, climb and fly a little had the highest average and was valedictorian.
This fable have a moral of "CUT YOUR COAT ACCORDING TO YOUR CLOTH"



Q4. (B) Read the following stanzas and answer the questions given below: (4 marks)



My father told the tenants to leave


Who lived on the houses surrounding our house on the hill


One by one the structures were demolished


Only our own house remained and the trees


Trees are sacred my grandmother used to say


Felling them is a crime but he massacred them all


The sheoga, the oudumber, the neem were all cut down


But the huge banyan tree stood like a problem


Whose roots lay deeper than all our lives


My father ordered it to be removed




Questions:



1. Why were the tenants asked to leave their houses?


Answers: The tenants asked to leave their houses because they lived in the houses surrounding poet's house on the hill and these houses were demolished.


2. What did the poet's grandmother use to say about trees?

Answer: Poet's grandmother used to say that trees are sacred.


3. What did the poet's father do with the trees?

Answer: The poet's father has ordered to remove the banyan tree which was huge and created a huge problem.



4. Why was the banyan tree a problem?

Answer: The huge banyan tree stood like a big problem because its root lay deeper than all their lives.



Section C: Rapid reading and composition



Q5.A. Rewrite the extract imagining yourself as the little daisy. ( 4 marks)


OW listen! In the country, close by the high road, stood a farmhouse; perhaps you have passed by and seen it yourself.
There was a little flower garden with painted wooden palings in front of it; close by was a ditch, on its fresh green bank grew a little daisy;
the sun shone as warmly and brightly upon it as on the magnificent garden flowers, and therefore it thrived well. One morning it had quite opened,
and its little snow-white petals stood round the yellow centre, like the rays of the sun. It did not mind that nobody saw it in the grass,
and that it was a poor despised flower; on the contrary, it was quite happy, and turned towards the sun, looking upward and listening to the song
of the lark high up in the air.
The little daisy was as happy as if the day had been a great holiday, but it was only Monday. All the children were at school, and while they were
sitting on the forms and learning their lessons, it sat on its thin green stalk and learnt from the sun and from its surroundings how kind God is,
and it rejoiced that the song of the little lark expressed so sweetly and distinctly its own feelings. With a sort of reverence the daisy looked up
to the bird that could fly and sing, but it did not feel envious. “I can see and hear,” it thought; “the sun shines upon me, and the forest kisses me.
How rich I am!”



B. Convert the extract into a dialogue between the narrator and Roma:



We piled back into Sid's car, Roma and I sharing the backseat. As European Jews who had survived the war, we were aware that much had been left unsaid between us.
She broached the subject, "Where were you, during the war?" she asked softly.
"The camps," I said, the terrible memories still vivid, the irreparable loss. I had tried to forget. But you can never forget.
She nodded. "My family was hiding on a farm in Germany, not far from Berlin," she told me. "My father knew a priest, and he got us Aryan papers."
I imagined how she must have suffered too, fear, a constant companion. And yet here we were, both survivors, in a new world.
"There was a camp next to the farm." Roma continued. "I saw a boy there and I would throw him apples every day."
What an amazing coincidence that she had helped some other boy. "What did he look like? I asked.
He was tall. Skinny. Hungry. I must have seen him every day for six months."
My heart was racing. I couldn't believe it. This couldn't be.
"Did he tell you one day not to come back because he was leaving Schlieben?"
Roma looked at me in amazement.

"Yes."

"That was me!"

I was ready to burst with joy and awe, flooded with emotions. I couldn't believe it. My angel.

"I'm not letting you go," I said to Roma. And in the back of the car on that blind date, I proposed to her. I didn't want to wait.
"You're crazy!" she said. But she invited me to meet her parents for Shabbat dinner the following week. There was so much I looked forward to
learning about Roma, but the most important things I always knew: her steadfastness, her goodness. For many months, in the worst of circumstances,
she had come to the fence and given me hope. Now that I'd found her again, I could never let her go. That day, she said yes.
And I kept my word. After nearly 50 years of marriage, two children and three grandchildren, I have never let her go.
Convert the extract into a continuous write up.


OR


2. Add a paragraph of your own at the beginning of the extract of about 120 words.


Yes, there was a skeleton in the cupboard, and although I never saw it, I played a small part in the events that followed its discovery.
I was fifteen that year, and I was back in my boarding school in Simla after spending the long winter holidays in Dehradun.
My mother was still managing the old Green's hotel in Dehra - a hotel that was soon to disappear and become part of Dehra's unrecorded history.
It was called Green's not because it purported to the spread of any greenery (its neglected garden was chocked with lantana), but because
it had been started by an Englishman, Mr Green, back in 1920, just after the Great War had ended in Europe. Mr Green had died at the outset of
the Second World War. He had just sold the hotel and was on his way back to England when the ship on which he was traveling was torpedoed by a
German submarine. Mr Green went down with the ship.
The hotel had already been in decline, and the new owner, a Sikh businessman from Ludhiana, had done his best to keep it going.
But post-War and post-Independence, Dehra was going through a lean period. My stepfather's motor workshop was also going through a lean period -
a crisis, in fact - and my mother was glad to take the job of running the small hotel while he took a job in Delhi.





Section – D




Q6. (A) Letter writing: (4)

1.Write an application letter for the post of Teacher


(OR)



2.Letter to your friend explaining him about the importance of Joint family system.




(B) Read the following passage and prepare a factfile, taking into account at least five points.


One of the most popular gateways from Mumbai and Pune is Lonavala, a beautiful hill station located in the Western Ghats
and is about 106 kms from Mumbai. Lonavala is also called a the jewel in the Sahayadri range. As monsoon rains come tumbling down
the Sahayadri hills, the hill station shows its best colour green. Lonavala derived its name from the Sanskrit word ‘Lonavli’, which means
‘city surrounded by caves’. The region around Lonavala was once a popular Buddhist centre. The picturesque view of the Sahayadri range is
one of the many highlights tat Lonavala has to offer. With its lush surroundings and peaceful environment, Lonavala is an ideal gateway
from Mumbai’s concrete jungle and an ideal place for trekking. A leisurely walk along the waterfalls and other beautiful spots is what keeps
most travellers busy in Lonavala. There are number of places around Lonavala to visit. The lakes around Lonavala worth visiting include Tungarli
and Bhushi. Khandala, just five kilometres away, is another exciting hill resort that can be visited from Lonavala. Lonavala is a year round destination,
however most people prefer to visit the hill station druing Sumer and the Monsoon. The nearest airport to Lonavala is Pune, which is about 64 kilometres
from Lonavala. Lonavala lies on the main railway line between Pune and Mumbai and hence the train is one the most convenient ways to reach Lonavala.
Lonavala is well connected by road and lies on the Mumbai – Pune highway.



Answers:

Fact file on Lonavala

Location : Western Ghats 106 kms from Mumbai.


Distance from Important Places : 64 km from Pune.


Modes of Transport : Roadways and railways.


Uniqueness : Lush greenery all around and peaceful environment.


Best time of the year to visit : all year round, especially in summer and in monsoon.


What to see : Khandala, lakes, waterfalls


Anything special : Picturesque view of the Sahayadri range.







<!-- englishwithmahure_main_AdSense2_234x60_as
-->




Share this

Serving as a Higher Secondary Teacher, Qualifications : M. A. English B. Ed. Experience : 22 yrs

0 Comment to "Sample Paper : Class- XII Sub - English"

Post a Comment

Thanks for visiting. Share your views. Your suggestions are welcome.